Verslag Studietrip Madrid

Van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 januari vond de eerste Studietrip van Sine Labore Nihil plaats. Met zeventien enthousiaste studenten bezochten wij Madrid.

Bird & Bird
Direct na aankomst stond er een bezoek aan de Madrileense vestiging van advocatenkantoor Bird & Bird op het programma. Na een presentatie over de structuur en kernwaarden van Bird & Bird werden wij verrast door een uitgebreide lunch met typische Spaanse hapjes waarna wij te woord werden gestaan door twee advocaten van de afdeling arbeidsrecht.
Bird & Bird werkt tegenwoordig met verschillende sectoren waarin advocaten zich specialiseren. Volgens hen ligt hier ook de toekomst en wordt er een aanzienlijke meerwaarde gezien in het gespecialiseerd zijn binnen een bepaalde sector (en dus niet alleen binnen een bepaald rechtsgebied).

Pèrez-Llorca
Diezelfde middag vond het tweede bezoek plaats aan het advocatenkantoor Pérez-Llorca. Hier kregen wij een presentatie over het Spaanse arbeidsrecht. Hieruit bleek dat de verschillen tussen vaste en tijdelijke contracten in het Spaanse arbeidsrecht veel groter zijn dan in Nederland. De wet biedt een grote bescherming voor vaste contracten terwijl die bescherming minimaal is bij tijdelijke contracten. Daarnaast kent het Spaanse ontslagrecht slechts twee gronden voor ontslag:
– ontslag op basis van grovelijk wangedrag van de zijde van de werknemer
– ontslag op basis van bedrijfseconomische redenen.
Bij een tijdelijk contract heeft de werknemer recht op een ontslagvergoeding van 12 dagen salaris per gewerkt jaar. Bij een vast contract heeft de werknemer geen recht op een ontslagvergoeding wanneer het ontslag gerechtvaardigd is door ernstige contractbreuk door de werknemer. De werknemer heeft recht op 20 dagen salaris per gewerkt jaar wanneer de onderneming bedrijfseconomische redenen heeft voor het ontslag. Wanneer het ontslag ongerechtvaardigd is, heeft de werknemer recht op een ontslagvergoeding van 33 dagen salaris per gewerkt jaar. In de praktijk zal een werkgever daarom altijd proberen te schikken met de werknemer en een ontslagvergoeding betalen, indien hij niet zeker is van zijn kansen in beroep.

Nederlandse ambassade
Op woensdag stonden een bezoek aan de Nederlandse ambassade en een bezoek aan de rechtenfaculteit van Universidad Autónoma de Madrid op het programma. Bij de ambassade kregen we een presentatie over de economische en de sociale afdeling en vertelden twee studenten hoe het is om stage te lopen bij de Nederlandse ambassade.
De Nederlandse ambassade helpt Nederlanders in Spanje, maar helpt ook vele Spanjaarden. Spaanse gastarbeiders die in het verleden in Nederland hebben gewerkt, hebben recht op bepaalde sociale voorzieningen, maar begrijpen vaak niet hoe dit precies werkt. De Nederlandse ambassade helpt hen hierbij.

Universidad Autónoma de Madrid
Bij de Universiteit kregen we een college van hoogleraar arbeidsrecht Borja Suárez Corujo over de Spaanse arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Hieruit bleek de hoge werkloosheid in Spanje een gevolg te zijn van het misbruik van tijdelijke contracten. Op dit moment zijn er 4,3 miljoen mensen werkloos, dat levert een werkloosheidpercentage op van 19%, waarbij de werkloosheid onder jongeren vooral erg hoog is. De hoge bescherming van vaste contracten zorgt voor een inflexibele arbeidsmarkt. De werkgelegenheid die wordt gecreëerd is vooral ineffectief en tijdelijk werk.

Sagardoy Abogados
Op de laatste dag van onze studietrip hebben we een bezoek gebracht aan Sagardoy Abogados dat aangesloten is bij het advocatennetwerk Ius Laboris en hier tevens oprichter van is. Tijdens het bezoek spraken wij over het Spaanse arbeidsrecht en de grote rol die de oprichter van Sagardoy heeft gespeeld bij de hervormingen van het Spaanse arbeidsrecht. Partner Román Gil Alburquerque ontving ons met open armen en nam ons mee naar the Labour Court.

Naast de studie-gerelateerde activiteiten stonden er natuurlijk ook culturele activiteiten op het programma. Op woensdagavond bezochten we een authentieke flamencoshow. Op donderdag hebben we het gigantische Museo del Prado bezocht, geluncht op de Mercado de San Miguel en ’s avonds hebben we genoten van een tapastour waarbij ons meer over Madrid is verteld onder het genot van Spaanse hapjes en drankjes.

Namens de Studietripcommissie 2016-2017 kan ik zeggen dat wij terugkijken op een zeer geslaagde studietrip!

dsc_0033

Advertenties